Pomidorowa jest moją ulubioną zupą, mogę ją jeść codziennie, ale tego nie robię, bo zapewne szybko by mi się przejadła ;) Dlatego pomidorowa jest dla mnie czymś specjalnym. Zawsze jadłam ją w jednej postaci- po prostu pomidorowa z makaronem, ale niedawno natknęłam się na dotąd nie znaną mi wersję. Polecam spróbować :)
ZUPA POMIDOROWA Z PULPECIKAMI
-wywar lub bulion z 2 kostek
-cebula
-4 pomidory lub przecier/koncentrat pomidorowy
-2 łyżki masła
-25 dkg mięsa drobiowego
-sól, pieprz, chili
-jajko
-bułka
-śmietana
-koperek
Na maśle podsmażamy cebulkę, dodajemy obrane ze skórki, pokrojone pomidory, dalej smażymy na wolnym ogniu. Zmielone mięso mieszamy z jajkiem, bułką, dodajemy sól i pieprz do smaku. Do gotującego się wywaru wrzucamy mięsne kulki. Dodajemy podsmażoną cebulę z pomidorami, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną chili. Dodajemy śmietanę i koperek.
Jeśli ktoś lubi gęstsze zupy, można dodać makaron.
Moim ulubionym dodatkiem do pomidorówki jest ser żółty.
SMACZNEGO!
[Natalia]
Najświeższe komentarze