Zupy wigilijne mogą być różne - rybna, grzybowa, migdałowa, grochowa, barszcz biały, czerwony. W moim domu na wigilijnym stole tradycyjnie pierwszym posiłkiem jest barszcz czerwony z uszkami. Odpowiednio przygotowany i przyprawiony- musi mieć piękny, intensywny kolor i musi być pikantny :)
BARSZCZ CZERWONY WIGILIJNY
-4-5 średnich buraków
-wywar mięsny
-2-3 grzybki suszone sparzone wrzątkiem
-wywar z tych grzybów
-sok z cytryny
-ocet winny
-pieprz, sól i cukier do smaku
-listek laurowy, ziele angielskie
Obrane surowe buraki kroimy w plasterki (około 1 cm), wrzucamy do miski, kropimy octem i sokiem z cytryny, posypujemy solą i zostawiamy na około 30-60 minut. Suszone grzyby gotujemy. Do wywaru mięsnego wkładamy buraki i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Dodajemy wywar z grzybów (z grzybami lub bez) i dodajemy ziele ang., listek laurowy i doprawiamy barszcz do smaku solą, pieprzem i cukrem.
SMACZNEGO!
[Natalia]
Najświeższe komentarze