Ponieważ uwielbiam wiórki kokosowe, ponieważ uwielbiam czekoladę, to uwielbiam również połączenie tych dwóch składników, które świetnie wykonał producent batoników Bounty. Ale i ile więcej przyjemności daje prawie to samo, ale wykonane własnymi rękami :) Prawda?
Dlatego od czasu do czasu robię sama taki batonik, w trochę większej wersji ;)
BOUNTY
Biszkopt:
-5 jajek
-1 niepełna szkl. mąki
-1/2 szkl. cukru
-2 łyżeczki kakao
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
-1/2 litra mleka
-1/2 szkl. cukru
-20 dag masła
-20-25 dag wiórków kokosowych
-cukier waniliowy
Polewa:
-gotowa do rozpuszczenia w mikrofali
lub
-20 dag mlecznej czekolady
-12,5 dag margaryny
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie mieszamy i wlewamy do wysmarowanej tłuszczem blachy. Pieczemy około 30 min. w 180 st C.
Mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy do zgęstnienia masy ok 25min. Do gorącej masy dodajemy masło i mieszamy, by się roztopiło. Masę studzimy i wykładamy na biszkopt.
Słodkie dzieło “przykrywamy” polewą :)
SMACZNEGO!
[Natalia]
Najświeższe komentarze