Babskie Rady

Archiwum z miesiąca listopad 2009

30 listopada, 2009

Ciasto W-Z-tka

Zamieścił: Natalia w: --Przepisy na słodko

Wuzetka. Ciasto z mojego dzieciństwa. Kiedyś najbardziej lubiłam tą masę. Mogła dla mnie występować bez ciastka :)
Dziś doceniam smak całości, najlepiej z galaretką.
W-Z

Ciasto:
1 jajko
1 i 1/2  szkl. mąki
1 szkl. cukru
80 g masła
3 łyżki kakao
1/2 proszku do pieczenia (2 płaskie łyżeczki)
1 niepełna szkl. mleka

15 listopada, 2009

Muffiny - cóż to takiego?

Zamieścił: Natalia w: --Przepisy| --Przepisy na słodko

Muffiny, muffinki (muffins) są to bułeczki- babeczki, bardziej znane na słodko, ale świetnie smakują również na słono jako wytrawne. Najlepiej smakują świeżo upieczone, jeszcze ciepłe. Można podać je na śniadanie, podwieczorek, kolację, piknik, przyjęcia. Ich zaletą jest łatwość przygotowania i dowolne dodatki(różne owoce, czekolada, orzechy, ser, szynka, cebula…).
Ciasta muffinkowego nie miksuje się, tylko miesza się [...]

11 listopada, 2009

Folia aluminiowa

Zamieścił: Natalia w: --Cenne wskazówki

Folia aluminiowa jest bardzo przydatna w kuchni. Podczas pieczenia, gotowania, smażenia, grillowania, potrawy duszą się we własnym sosie oraz przyrządzają się dużo szybciej. Folia pomaga przechowywać żywność, dłużej utrzymać ciepło potrawy. Zapobiega wysychaniu potraw, chroni przed światłem, które wpływa na rozkład witamin i tłuszczów, nie przepuszcza i nie „dopuszcza” innych zapachów.
Ale…
Folia ma dwie strony – [...]

07 listopada, 2009

Muffinki z szynką i serem

Zamieścił: Natalia w: --Przepisy

Wersja na słono, czyli muffinki wytrawne. Świetnie nadają się na śniadanie, kolację, piknik, jako przekąska. Zrobiłam eksperyment i upiekłam w foremce “trumience” - czyli keksówce. Efekt- jedna wielka muffina krojona w pajdy;)
MUFFINKI Z SZYNKĄ I SEREM

Składniki mokre:

-3 cebule
-170g szynki
-120g sera żółtego
-2 jajka
-250ml mleka
-125g stopionego masła

03 listopada, 2009

Muffinki z budyniem

Zamieścił: Natalia w: --Przepisy na słodko

Muffinki odkryłam niedawno. Ciasta mi zazwyczaj nie wychodzą, ale muffinki jak dotąd zawsze. Najciekawsze dla mnie jest ich przygotowanie. Oddzielnie miesza się składniki SUCHE i oddzielnie MOKRE. Większość ciast trzeba dokładnie wymieszać, aby składniki równomiernie się połączyły. A tu można, a nawet trzeba to robić “na odwal” ;) Większość przepisów muffinkowych podaje, że do suchych [...]


About

To jest przykład strony WordPress. Możesz edytować tę stronę i podać informacje o sobie bądź o blogu aby Twoi czytelnicy dowiedzieli się czegoś o tym co tu znajdą.