15 listopada, 2009
Muffiny - cóż to takiego?
Zamieszczony przez: Natalia w: --Przepisy| --Przepisy na słodko
Muffiny, muffinki (muffins) są to bułeczki- babeczki, bardziej znane na słodko, ale świetnie smakują również na słono jako wytrawne. Najlepiej smakują świeżo upieczone, jeszcze ciepłe. Można podać je na śniadanie, podwieczorek, kolację, piknik, przyjęcia. Ich zaletą jest łatwość przygotowania i dowolne dodatki(różne owoce, czekolada, orzechy, ser, szynka, cebula…).
Ciasta muffinkowego nie miksuje się, tylko miesza się oddzielnie suche składniki (np. mąka, proszek do pieczenia, soda, cukier) i oddzielnie mokre (masło, jajka, owoce, jogurt, ser). Później łączy się suche z mokrymi, ale nie miesza się za długo- tylko do momentu połączenia. Mogą być grudki, nie do końca rozmieszana mąka.
Muffinki najlepiej piec w specjalnych formach teflonowych lub silikonowych, które mają wgłębienia. Wgłębienia smarujemy tłuszczem, lub wykładamy specjalnymi papilotkami. Wgłębienia wypełnia się ciastem i piecze się około 20 min.
Jak piec muffinki bez specjalnej formy?
Można:
-zastosować metalowe foremki do babeczek
-piec w filiżankach żaroodpornych
-piec w keksówkach
-piec w samych papilotkach, ale np. w 2 lub 3 na raz, ponieważ w pojedynczej ciasto podczas pieczenia może wypłynąć
[Natalia]
Najświeższe komentarze