Babskie Rady

30 listopada, 2009

Ciasto W-Z-tka

Zamieszczony przez: Natalia w: --Przepisy na słodko

Wuzetka. Ciasto z mojego dzieciństwa. Kiedyś najbardziej lubiłam tą masę. Mogła dla mnie występować bez ciastka :)

Dziś doceniam smak całości, najlepiej z galaretką.

W-Z

Ciasto:

1 jajko

1 i 1/2  szkl. mąki

1 szkl. cukru

80 g masła

3 łyżki kakao

1/2 proszku do pieczenia (2 płaskie łyżeczki)

1 niepełna szkl. mleka

Masa:

2 szkl. mleka

3 łyżki kaszy manny

2 cukry waniliowe

20 dkg cukru

20 dkg masła

Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy jajko i dalej ucieramy.
Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i przekładamy do formy tortowej (ok. 26cm średnicy) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Mleko i kaszę gotujemy około 15 min. ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy cukier. Studzimy.
Aby na wierzchu kaszy nie powstał kożuch możemy posmarować wierzch gorącej kaszy masłem.
Wystudzone ciasto dzielimy na dwa placki, odkrajamy też wierzch- tzw. skórkę (możemy pokruszyć i posypać ciasto, lub po prostu zjeść).
Ucieramy masło i dodajemy masę z kaszy ciągle ucierając.
Ciasto przekładamy masą: ciasto-masa-ciasto-masa-pokruszony wierzch ciasta lub galaretka.
Ciasto wstawić do lodówki.

SMACZNEGO!

[Natalia]

Brak odpowiedzi na "Ciasto W-Z-tka"

Formularz komentarza

About

To jest przykład strony WordPress. Możesz edytować tę stronę i podać informacje o sobie bądź o blogu aby Twoi czytelnicy dowiedzieli się czegoś o tym co tu znajdą.