Wuzetka. Ciasto z mojego dzieciństwa. Kiedyś najbardziej lubiłam tą masę. Mogła dla mnie występować bez ciastka :)
Dziś doceniam smak całości, najlepiej z galaretką.
W-Z
Ciasto:
1 jajko
1 i 1/2 szkl. mąki
1 szkl. cukru
80 g masła
3 łyżki kakao
1/2 proszku do pieczenia (2 płaskie łyżeczki)
1 niepełna szkl. mleka
Masa:
2 szkl. mleka
3 łyżki kaszy manny
2 cukry waniliowe
20 dkg cukru
20 dkg masła
Margarynę ucieramy z cukrem na pulchną masę, dodajemy jajko i dalej ucieramy.
Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i przekładamy do formy tortowej (ok. 26cm średnicy) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Mleko i kaszę gotujemy około 15 min. ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy cukier. Studzimy.
Aby na wierzchu kaszy nie powstał kożuch możemy posmarować wierzch gorącej kaszy masłem.
Wystudzone ciasto dzielimy na dwa placki, odkrajamy też wierzch- tzw. skórkę (możemy pokruszyć i posypać ciasto, lub po prostu zjeść).
Ucieramy masło i dodajemy masę z kaszy ciągle ucierając.
Ciasto przekładamy masą: ciasto-masa-ciasto-masa-pokruszony wierzch ciasta lub galaretka.
Ciasto wstawić do lodówki.
SMACZNEGO!
[Natalia]
Najświeższe komentarze