Babskie Rady

05 grudnia, 2009

Pulchna Szarlotka

Zamieszczony przez: Natalia w: --Przepisy na słodko

Nie znam nikogo, kto by szarlotki nie lubił.

Ta wersja mi bardzo smakuje, jest słodko kwaśna i pulchniutka.

No i bardzo prosta :)

PULCHNA SZARLOTKA

Ciasto:

-5 jajek

-1 szkl. cukru

-1  i 1/2 szkl. mąki pszennej

-1/2 szkl. maki ziemniaczanej

-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

-25 dag margaryny (lub masła)

Nadzienie:

-1 kg jabłek (kwaśnych)

-1 kisiel cytrynowy

-3 łyżeczki cukru

+można dodać cynamon

Do posypania:

-cukier puder

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Podgrzewamy z cukrem około 15 minut co jakiś czas mieszając. Studzimy, dodajemy kisiel w proszku i dokładnie mieszamy.

Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie żółtka i dalej ubijamy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy i dodajemy do ubitych jajek. Następnie dodajemy roztopioną gorącą margarynę i mieszamy.

Połowę ciasta wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na 15 min. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i przykrywamy resztą ciasta.

Całość pieczemy 45 min. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Jemy ;)

SMACZNEGO!

[Natalia]

Brak odpowiedzi na "Pulchna Szarlotka"

Formularz komentarza

About

To jest przykład strony WordPress. Możesz edytować tę stronę i podać informacje o sobie bądź o blogu aby Twoi czytelnicy dowiedzieli się czegoś o tym co tu znajdą.