Nie znam nikogo, kto by szarlotki nie lubił.
Ta wersja mi bardzo smakuje, jest słodko kwaśna i pulchniutka.
No i bardzo prosta :)
PULCHNA SZARLOTKA
Ciasto:
-5 jajek
-1 szkl. cukru
-1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
-1/2 szkl. maki ziemniaczanej
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-25 dag margaryny (lub masła)
Nadzienie:
-1 kg jabłek (kwaśnych)
-1 kisiel cytrynowy
-3 łyżeczki cukru
+można dodać cynamon
Do posypania:
-cukier puder
Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Podgrzewamy z cukrem około 15 minut co jakiś czas mieszając. Studzimy, dodajemy kisiel w proszku i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy, dodajemy cukier, a następnie żółtka i dalej ubijamy. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia łączymy i dodajemy do ubitych jajek. Następnie dodajemy roztopioną gorącą margarynę i mieszamy.
Połowę ciasta wylewamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i wstawiamy do nagrzanego do 180 st piekarnika na 15 min. Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka i przykrywamy resztą ciasta.
Całość pieczemy 45 min. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Jemy ;)
SMACZNEGO!
[Natalia]
Najświeższe komentarze