Babskie Rady

11 grudnia, 2009

Barszcz Czerwony Wigilijny

Zamieszczony przez: Natalia w: --Przepisy

Zupy wigilijne mogą być różne -  rybna, grzybowa, migdałowa, grochowa, barszcz biały, czerwony. W moim domu na wigilijnym stole tradycyjnie pierwszym posiłkiem jest barszcz czerwony z uszkami. Odpowiednio przygotowany i przyprawiony- musi mieć piękny, intensywny kolor i musi być pikantny :)

BARSZCZ CZERWONY WIGILIJNY

-4-5 średnich buraków

-wywar mięsny

-2-3 grzybki suszone sparzone wrzątkiem

-wywar z tych grzybów

-sok z cytryny

-ocet winny

-pieprz, sól i cukier do smaku

-listek laurowy, ziele angielskie

Obrane surowe buraki kroimy w plasterki (około 1 cm), wrzucamy do miski, kropimy octem i sokiem z cytryny, posypujemy solą i zostawiamy na około 30-60 minut. Suszone grzyby gotujemy. Do wywaru mięsnego wkładamy buraki i gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Dodajemy wywar z grzybów (z grzybami lub bez) i dodajemy ziele ang., listek laurowy i doprawiamy barszcz do smaku solą, pieprzem i cukrem.

SMACZNEGO!

[Natalia]

1 odpowiedź na "Barszcz Czerwony Wigilijny"

1 | intalanarmarl

31. styczeń 2011 o 02:25

Avatar

Tak, prawdopodobnie tak jest

Formularz komentarza

About

To jest przykład strony WordPress. Możesz edytować tę stronę i podać informacje o sobie bądź o blogu aby Twoi czytelnicy dowiedzieli się czegoś o tym co tu znajdą.