Babskie Rady

11 listopada, 2009

Folia aluminiowa

Zamieszczony przez: Natalia w: --Cenne wskazówki

Folia aluminiowa jest bardzo przydatna w kuchni. Podczas pieczenia, gotowania, smażenia, grillowania, potrawy duszą się we własnym sosie oraz przyrządzają się dużo szybciej. Folia pomaga przechowywać żywność, dłużej utrzymać ciepło potrawy. Zapobiega wysychaniu potraw, chroni przed światłem, które wpływa na rozkład witamin i tłuszczów, nie przepuszcza i nie „dopuszcza” innych zapachów.

Ale…

Folia ma dwie strony – matową i błyszczącą i wiele z nas przed każdym jej użyciem zadaje sobie to samo pytanie:

Którą stronę folii aluminiowej mamy użyć?

Błyszczącą do wewnątrz czy na zewnątrz?

Błyszczącą stroną do wewnątrz stosujemy podczas pieczenia, smażenia i innego typu przygotowania potraw na ciepło. Również chroniąc potrawę przed utratą ciepła. Matowa strona, która jest na zewnątrz przepuszcza ciepło do środka, a błyszcząca strona odbija ciepło od siebie- czyli z powrotem do potrawy- nie przepuszcza ciepła na zewnątrz.

Natomiast matową stronę do wewnątrz stosujemy, gdy potrawy, wędlinę, kanapki chcemy przechować i utrzymać jak najdłużej świeżość. Wtedy błyszcząca strona, która jest tym razem na zewnątrz również odbija ciepło i nie dopuszcza go do potrawy.

[Natalia]

1 odpowiedź na "Folia aluminiowa"

Formularz komentarza

About

To jest przykład strony WordPress. Możesz edytować tę stronę i podać informacje o sobie bądź o blogu aby Twoi czytelnicy dowiedzieli się czegoś o tym co tu znajdą.