Muffinki odkryłam niedawno. Ciasta mi zazwyczaj nie wychodzą, ale muffinki jak dotąd zawsze. Najciekawsze dla mnie jest ich przygotowanie. Oddzielnie miesza się składniki SUCHE i oddzielnie MOKRE. Większość ciast trzeba dokładnie wymieszać, aby składniki równomiernie się połączyły. A tu można, a nawet trzeba to robić “na odwal” ;) Większość przepisów muffinkowych podaje, że do suchych składników dodajemy mokre- a ponieważ podczas mieszania, suche składniki lubią chować się w załamaniach miski, ja robię to odwrotnie- suche składniki wsypuję do mokrych(a właściwie przesiewam przez sitko).
Oto jeden z prostszych przepisów:
MUFFINKI Z BUDYNIEM
-budyń waniliowy (taki na 500ml mleka)
-250 ml mleka
-mleczna czekolada
Składniki suche:
-300g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-szczypta soli
Składniki mokre:
-150 g masła lub margaryny
-160 g cukru
-2 jaja
-170 ml mleka
1. Gotujemy budyń, ale z mniejszą ilością mleka -ok. 250ml. Budyń ma być gęsty. Pozostawiamy do ostygnięcia.
2. Roztapiamy masło i rozpuszczamy w nim cukier. Studzimy.
3. W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i sól.
4. W większej misce mieszamy jaja i mleko, dodajemy masło z cukrem.
5. Dodajemy suche składniki.
6. Mieszamy wszystko, nie za długo. Nie przejmujemy się grudkami.
7. Do formy/foremek wlewamy ciasto na dno- około 1 cm.
8. Na ciasto kładziemy łyżkę budyniu i kostkę czekolady.
9. Na budyń kładziemy pozostałe ciasto.
Pieczemy w temperaturze 200 st. około 20 min- sprawdzamy wykałaczką.
SMACZNEGO!
[Natalia]
Najświeższe komentarze