Babskie Rady

03 listopada, 2009

Muffinki z budyniem

Zamieszczony przez: Natalia w: --Przepisy na słodko

Muffinki odkryłam niedawno. Ciasta mi zazwyczaj nie wychodzą, ale muffinki jak dotąd zawsze. Najciekawsze dla mnie jest ich przygotowanie. Oddzielnie miesza się składniki SUCHE i oddzielnie MOKRE. Większość ciast trzeba dokładnie wymieszać, aby składniki równomiernie się połączyły. A tu można, a nawet trzeba to robić “na odwal” ;) Większość przepisów muffinkowych podaje, że do suchych składników dodajemy mokre- a ponieważ podczas mieszania, suche składniki lubią chować się w załamaniach miski, ja robię to odwrotnie- suche składniki wsypuję do mokrych(a właściwie przesiewam przez sitko).

Oto jeden z prostszych przepisów:

MUFFINKI Z BUDYNIEM

-budyń waniliowy (taki na 500ml mleka)

-250 ml mleka

-mleczna czekolada

Składniki suche:

-300g mąki

-2 łyżeczki proszku do pieczenia

-1 łyżeczka sody

-szczypta soli

Składniki mokre:

-150 g masła lub margaryny

-160 g cukru

-2 jaja

-170 ml mleka

1. Gotujemy budyń, ale z mniejszą ilością mleka -ok. 250ml. Budyń ma być gęsty. Pozostawiamy do ostygnięcia.

2. Roztapiamy masło i rozpuszczamy w nim cukier. Studzimy.

3. W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę i sól.

4. W większej misce mieszamy jaja i mleko, dodajemy masło z cukrem.

5. Dodajemy suche składniki.

6. Mieszamy wszystko, nie za długo. Nie przejmujemy się grudkami.

7. Do formy/foremek  wlewamy ciasto na dno- około 1 cm.

8. Na ciasto kładziemy łyżkę budyniu i kostkę czekolady.

9. Na budyń kładziemy pozostałe ciasto.

Pieczemy w temperaturze 200 st. około 20 min- sprawdzamy wykałaczką.

SMACZNEGO!

[Natalia]

Brak odpowiedzi na "Muffinki z budyniem"

Formularz komentarza

About

To jest przykład strony WordPress. Możesz edytować tę stronę i podać informacje o sobie bądź o blogu aby Twoi czytelnicy dowiedzieli się czegoś o tym co tu znajdą.