Wersja na słono, czyli muffinki wytrawne. Świetnie nadają się na śniadanie, kolację, piknik, jako przekąska. Zrobiłam eksperyment i upiekłam w foremce “trumience” - czyli keksówce. Efekt- jedna wielka muffina krojona w pajdy;)
MUFFINKI Z SZYNKĄ I SEREM
Składniki mokre:
-3 cebule
-170g szynki
-120g sera żółtego
-2 jajka
-250ml mleka
-125g stopionego masła
Składniki suche:
-370g mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
1. Kroimy drobno cebulę i podsmażamy do lekkiego zrumienienia.
2. Kroimy drobno szynkę, ucieramy ser. Dodajemy do cebuli.
3. Dodajemy rozrobione z mlekiem jajka i roztopione masło.
4. W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą.
5. Mieszamy suche i mokre składniki, nie za długo- do połączenia.
6. Pieczemy około 20 min w temp. 210 stopni.
SMACZNEGO!
[Natalia]
Najświeższe komentarze